Solen lyste i kapp med huvudpersonen Gunnel Eklund, när hennes utställning Här är mitt liv invigdes i Gamla skolan i Ödebyn. Gästerna fick ett festligt mottagande av Blåsarsextetten från Åmål, som spelade vid ingången till lokalen.
Gunnel Eklund välkomnade vänner och släktingar från när och fjärran och berättade minnen och hisnande upplevelser från barndomen i Gaterud. Allt från rutschbaneåket på spåntaket på bara rumpan - ”Det var nog då jag tog mitt första höga C”, till debuten i söndagsskolan i Tabors Missionshus med ”Johan på Snippen”!
Dagens hedersgäst var Gunnels moster Elsa. Elsa och Sven Andersson drev lanthandeln i Ödebyn mellan åren 1952 till 1968.
Moster Elsa berättade att när hon hämtade mjölk hos Eklunds i Gaterud och kände sig rädd för att gå ensam genom skogen, så följde Gunnel med henne och då var hon inte längre mörkrädd. Gunnel var då 4-5 år gammal.
Därefter berättade Gunnel att kurage och självförtroende är en förutsättning för en operasångerska. Det är enorma krav som ställs på sångarna i de professionella operahusen.
Utställningslokalen är inredd med affischer, foton, färgsprakande scenkreationer och konsertklänningar från tre sekler, 1700- 1800- och 1900-tal samt 50-talets flickrum från Norrgården i Bollsbyn. Taborkvartetten, under ledning av Helge Svahn, sjöng vackra sommarpsalmer för de inbjudna gästerna.
Gunnel blomsterhyllades av Britt Marie Höglund från FöreningsSparbanken. Hon överlämnade också en check på 15 000 kr från Sparbanksstiftelsen Alfa. Britt Marie berättade att Sparbanksstiftelsen vill stödja och värna kulturevenemang och vi vet att det kostar pengar att sätta upp en sådan här kulturell utställning. Britt Marie var mycket lyrisk och överväldigad av vad hon såg, speciellt rokokokreationen och att Mozarts musik stod i centrum, för det är ju Mozart-år i år, sade hon.
Före detta kommunalrådet Halvar Pettersson från Säffle kommun och ordföranden i Kultur och Fritidsnämnden, Gösta Nilsson, från Åmåls kommun betonade utställningens kulturella och turistiska attraktion och utflyktsmål. Halvar Pettersson berättade att han hade följt Gunnels karriär både inom och utom landet, men också hennes stora engagemang i hembygden, genom konserter i Svanskogs kyrka och på hembygdsgården och inte minst arbetet med Guldkungsprojektet.
Gösta Nilsson kom mycket väl ihåg Gunnel från studieåren vid läroverket i Åmål och de sångframträdanden de gjorde vid skolavslutningarna. – Vi förstod alla att det skulle bli något extra av henne, sade han.
Halvar Pettersson och Gösta Nilsson klippte sedan tillsammans av invigningsbandet. Ceremonin åtföljdes av en trumpetfanfar från Blåsarsextetten och utställningen var invigd! |