gunnel_baldersnäs
Gunnel Eklund
hälsade välkommen.

hembygdsdrakt bolstad

Hembygdsdräkt från Bolstad i Dalsland.Baldersnäs den 19 juni 2005

gunnel_o_manskoren


Många vänner och bekanta, ett 40-tal, strömmade in i slöjd- och hantverksrummet på Rian, Baldersnäs, vid öppnandet av Gunnel Eklunds Här är mitt liv-utställning.


För musikunderhållningen stod Dals Rostocks manskör under ledning av Lennart Magnusson. Gunnel hälsade alla varmt välkomna.

Första gästtalare var Astrid Fridh, änka efter landshövding Göte Fridh. Hon berättade att hon lärde känna Gunnel redan under Dalslandsveckan på Skansen 1982 och de påföljande Veckorna på Dal på Baldersnäs. Hon tyckte det var väldigt roligt att få se allt det fina som Gunnel visade på utställningen. Hon påmindes om alla minnen från åren med Vecka på Dal med Gunnels innehållsrika och varierande scenprogram.

Nästa gästtalare var Gösta Haldéus, tidigare ordförande för Dals Rostock manskör. Han tackade för inbjudan och påminde om alla år de arbetat tillsammans då Gunnel var solist vid manskörens framträdanden. – ”Det har hänt mycket under årens lopp och sången håller oss och våra minnen levande”. Han erinrade sig när Gunnel 1972 blev dubbad till Grevinna av Dal och eskorterades av Dals Rostock manskör. Ett annat härligt minne var 1985 då Dalslands Sångarförbund fyllde 75 år. – ”Då var du solist, jag glömmer det aldrig”, sade han.

Sedan talade ordföranden för Baldersnäs Vänner, Kerstin Waern. – ”Det är många som förknippar Gunnel med de stora opera- och operettscenerna både inom och utom landet, men för oss dalslänningar är Gunnel förknippad med Baldersnäs. Första gången jag hörde dig live var när du sjöng 14 år tror jag visst att jag var och din röst trillade som pärlor över nejden. Det var mycket vackert! Vi har träffats i Baldersnäs Vänner och du har alltid varit mycket generös och bjudit på dig själv och även på dina musikvänner som kommit och underhållit. Särskilt minns jag en försommarkväll då vi firat Mors dag och vi satt i pergolan och lyssnade på musik. Vi tackar dig för den tiden du var hos oss och hoppas att många skall komma och titta på och njuta av den fina utställningen!

Därefter var det dags för invigningen, som hölls av Baldersnäs intendent Marianne Hesselroth. Hon sade att Dalsland inte har haft många stora kända namn, men vi har Gunnel som också är känd som Grevinna av Dal. Det måste vara du som är mest känd från Dalsland, i alla fall under senare år och vi är väldigt stolta över att få ha din utställning här på Baldersnäs. Jag vill på stiftelsens vägnar tacka dig för att du gläder oss med din utställning under sommaren. Här på Rian har det aldrig varit så vackert som det är just nu. Här är många fina kreationer och många vackra minnen. Tack för att du har kommit hit! Sedan klippte hon bandet och förklarade utställningen för invigd.

Avslutningsvis sjöng Dals Rostock Manskör Vänskap av F.J. Haydn. Gunnel tackade för den vackra sången. – ”Det finaste beviset på vänskap är att ni alla har kommit hit idag. När jag inte längre kan sjunga på grund av ansiktsförlamningen, vill jag med denna utställning göra något roligt av det som har varit. Jag har haft ett rikt och omväxlande liv. Välkomna att ta del av det!”

 
 
    kerstin_waern
Kerstin Waern gratulerade med
blommor.
gosta_haldeus