Gunnel_talar
Gunnel Eklund hälsar välkommen till utställningen.
Moster Rut
.


Ödebyn den 28 juni 2007

 kommunalraden


Med fanfar och musik för harpa öppnades utställningen Från Mozart till Mayaindianer i Ödebyns gamla skola. Invignings­talare var kommunalråden Kurt Svensson, Åmål och Daniel Bäckström, Säffle, samt konstprofessor Georg Suttner, Stockholm.

Hedersgäst var Gunnels moster Rut, Rut Ottosson, som i december 2007 fyllde 100 år. Förra årets heders­gäst, moster Elsa, var också närvarande. Elsa och Sven Andersson drev lanthandel i Ödebyn fram till 1968.


Gunnel Eklund, primus motor till utställningarna, bjöd de 40-talet besökarna på ett välkom­ponerat program med musik, lyrik och konsthistoria. För musikinslagen svarade Emil Gustafsson med sina trumpetfanfarer och Emilia Johansson med sonatsatser för harpa av J.S. Bach.


Kurt Svensson sade i sitt invigningstal: Det är värdefullt att lyfta fram två kulturpersonligheters konstnärskap till kännedom för dagens generationer. Utställningen är också ett lysande bevis på entreprenörskap.


Daniel Bäckström sade: Att samla så här mycket tradition och historik från olika epoker har ett jättestort värde. Det är viktigt att satsa på kulturen i alla dess former, vilket ger inspiration till kreativa tankar. Det är ett kanoninitiativ att detta finns här i Ödebyn.

Anne-Charlotte Payne-Skoogh höll ett gripande tal över sin mor, konstnärinnan Maria Ruth. Georg Suttner, 1922 döpt i samma dopvatten som Maria Ruth, berättade initierat och engagerat om hennes konst: Hon hade förmågan att se människorna bakom porträtten och dessutom gestalta dem på ett mästerligt sätt. Hon kom som en frisk fläkt in i Sveriges konstliv på 50-talet.


Avslutningsvis läste Gunnel dikter av Maria Ruths vän, museichef Torsten Ahlstrand och tackade alla talare, musikutövare och besökare för visat intresse.

 
 
   georg_o_maria_rut
Konstprofessor Georg Suttner kommenterar ett självporträtt av Maria Rut.
anncharlotte